1-VERİ TİPLERİ (TÜRLERİ)-SABİT VE DEĞİŞKENLER-DEĞİŞKEN-VERİ ŞEMASI: FONKSİYONLAR:

Merhaba Sevgili Öğrenciler!
ALGORİTMA NEDİR?
En iyi yolu seçtikten sonra sonuca, ilgili adımları izleyerek ulaşılır. Bu adımlardan oluşan yapıya “algoritma” denir.
VERİ TİPLERİ (TÜRLERİ)
1.Sayısal veri:  Sayısal veri, hesaplama işlemlerinde kullanılabilen tek veri türüdür. Pozitif ya da negatif tam sayılar ve reel sayılar kullanılabilir. Sayısal veriler; acılar, uzaklık, nüfus, ücret, yarıçap gibi hesaplama surecinde gerekli değerler için tanımlanır. Banka hesap numarası ya da posta kodu gibi sayısal ama hesaplama için kullanılmayan veriler de vardır. Bu tür veriler sayısal olarak tanımlanmaz.
2.Alfanümerik/Karakter Veri: Karakter veri seti; tum tek haneli sayılar (“0”.. “9”), harfler (“a”..“z”, “A”..“Z”) ve özel karakterleri (“#”, “&”, “*”, ..) kapsar. Bu veri setinden oluşturulan değer, tırnak içinde belirtilir. Büyük ve küçük harf duyarlıdır yani “a” ile “A” farklı algılanır. Karakterler sadece sayıdan oluşsa bile hesaplama işlemlerinde kullanılamaz.
3. Mantıksal Veri: Mantıksal veri, veri setinde yalnızca iki kelime barındırır: doğru ve yanlış. Bu veri evet ya da hayır şeklindeki karar verme süreçlerinde kullanılır. Örneğin elde edilen değer, beklenen değer mi, evli mi, arabası var mı, öğrenci lise mezunu mu gibi sonucu kesin doğru ya da yanlış olan durumlarda mantıksal veri tanımlaması yapılır.
VERİ TÜRÜ
VERİ SETİ
ÖRNEK
PYTHONDAKİ VERİ TÜRÜ
Sayısal: Tam Sayı
Tüm sayılar
66578
-250
integer (int)
Sayısal: Reel Sayı
Tüm reel sayılar ve ondalıklı sayılar
-56,23
3,56
float




Karakter
Tüm rakamlar, harfler ve özel semboller
“A”, “Y”, “k”, “i”, “6”, “0”, “+”, “%”
string
Karakter Dizisi
Birden fazla karakterden oluşan kombinasyon
“Bilgisayar”, “532-5556633”
String




Mantıksal
Doğru/Yanlış
True/False
2<3 =><3 True
6>8 => False
Boolen (bool)


VERİ NEDİR VERİ TÜRLERİ HAKKINDA AYRINTILI VİDEOYU MUTLAKA İZLEYİN.













SABİT VE DEĞİŞKENLER
Sabit: Bilgisayarlar problemleri çözmek için süreç boyunca sabit ve değişken olarak adlandırılan verileri kullanır. “Sabit” olarak tanımlanan veriler problemin çözüm süreci boyunca asla değişmeyen değerlerdir. Sabit değerler sayısal, karakter ya da özel semboller olabilir. Bu durumda bu değere bilgisayarın hafızasında bir yer ayrılır ve bir isim verilir. Program çalıştığı sürece bu değer kendisine verilen isim ile çağrılır ve değeri asla değiştirilemez. Örneğin, pi değeri değişmeyen bir değer olacağı için sabit olarak tanımlanmalıdır.
Değişken: Sabitlerin tam tersi şekilde bir “değişken” tanımlandığında değeri, program çalıştığı sürece değişebilir. Değişkenlere taşıdığı değerleri ifade eden isimler verilir, bu şekilde belirleyici özellikleri de oluşur. Programcılar çözüm sürecinde ihtiyaç duyulan her bir değişkene ayrı bir isim vermelidir. Böylece bilgisayar bu ismi, ilgili değeri hafızada bulmak için kullanır. Değişken, farklı veri türlerinde olabilir ancak ismi, içerdiği değer ile tutarlı olmalıdır. Örneğin fiyat isimli bir değişenin içerisinde 50 değeri atanmış olabilir, program çalıştığı süre içerisinde bu değer değişebilir ancak değişkenin ismi hiçbir zaman değişmez.
Değişken isimlendirilirken dikkat edilmesi gerekenler:
1. Değişkene içerdiği değer ile tutarlı isimler veriniz.
2. Değişkenlere isim verirken boşluk kullanmayınız.
3. Değişkenlere isim verirken bir karakter ile başlayınız.
4. Matematiksel semboller kullanmamaya dikkat ediniz.
5. Bazı platformlar desteklemediği için Türkçe karakter kullanımı tavsiye edilmez.
6. Programlama dillerinde kullanılan komut isimleri değişken olarak kullanılamaz. Çok bilinenleri; if, for, while, else, do, int, vb.
7. Değişken isimlendirmelerinde boşluk karakteri yerine alt çizgi ( _ ) karakteri kullanılabilir ancak değişken isimlendirmede genellikle küçük harfle başlanır ve ikinci bir kelime yazılacaksa ilk kelimenin hemen ardından büyük harfle devam edilir. Örnek: tcKimlikNo
8. Özel karakterler değişken isimlerinde kullanılamaz (*,/, -,+, #,%,&,(,=,?,$,[,{ gibi…).

DEĞİŞKEN-VERİ ŞEMASI:


Örneğin: tcKimlikNo DEĞİŞKEN ADI  karşılığı olan 23432321345 numarası da DEĞERDİR.
Bir başka örnek teslimAdresi DEĞİŞKEN ADI karşılığı kitap mah. kalem sokak... ise DEĞERDİR

                                SABİT DEĞİŞKEN KAVRAMLARI VİDEO ANLATIMI 










FONKSİYONLAR:
Fonksiyon:Belirli işlemleri yürüten ve sonuçları döndüren bir işlem kümesidir. Her programlama dili, içerisinde kendine özgü fonksiyonlar barındırır. Bu fonksiyonlar kütüphanesi, programlama dili bilgisayara göre değişiklik gösterir. Ayrıca pek çok programlama dili, programcıların kendi fonksiyonlarını yazmalarına da olanak verir.

Parametre: Fonksiyona gönderilen verilere “parametre” denir. Fonksiyonlar parametreleri değiştirmez ama işlemlerde kullanır. Örneğin karekök fonksiyonunu ele alalım. Sqrt(N), gönderilen N değeri için karekök değeri hesaplamaktadır. Sqrt fonksiyonun ismi, N işlem yapılacak veri yani parametredir.

FONKSİYON VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN








INTERACTIVE SHELL(ETKİLEŞİMLİ KABUK )

Etkileşimli kabuk, asıl programımız içinde kullanacağımız kodları deneme imkanı sunar bize. Burası bir nevi test alanı gibidir.
Python kurulu bir bilgisayarda etkileşimli kabuğa erişmek için;
1. MS Windows işletim sisteminde başlat/çalıştır/cmd yolunu izleyerek açılan komut satırına python yazarak python etkileşimli kabuğuna erişebiliriz.
2. Diğer bir yol olarak da, python kurulumuyla beraber gelen IDLE aracını çalıştırarak da python etkileşimli kabuğuna erişim sağlayabiliriz.

MATEMATİKSEL FONKSİYONLAR UYGULAMA ÖRNEĞİ
1.satır  import math                      (1.satır açıklaması: Matematik kütüphanesini uygulamaya import(dahil) et
2.satır  math.sqrt(16)            (2.satır açıklaması: Matematik kütüphanesinden sqrt(N) fonk ile karekökünü al
3.satır  math.sqrt(abs(-121))  (3.satır:iç içe kullanılmış fonkisyon. Önce mutlak değer alır sonra karekök alır)
4.satır  math.cos(0)
5.satır  abs(-40)




OPERATÖR:
Bilgisayara, verileri nasıl işleyeceğini belirtmek gerekir. Bu işlem için operatörler kullanılır. “Operatörler” verileri, ifade ve eşitlikler ile birleştirir. Bu yazım, aynı zamanda operatörler bilgisayara ne tür bir işlem (matematiksel, mantıksal vb.) olduğuna dair bilgi verir.
Operatörler:
1. matematiksel
2. mantıksal
3. İlişkisel operatörler olarak sınıflandırılabilir.

MATEMATİKSEL OPERATÖRLER



OPERATÖR
PYTHON'DAKİ SEMBOLÜ
İŞLEM ÖRNEĞİ
SONUÇ
Toplama
+
5.1+8.2
13.3
Çıkarma
-
8.5-5.0
3.5
Çarpma
*
4*3
12
Bölme
/
12/4
3
Modül Alma(mod)
%
12%3
0

Mod alma(Modül alma): Bir sayının başka bir sayıya bölümünden kalandır.

OPERATÖRLER VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN













NOT: 
Programlama dili: Yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur veya kısaca bilgisayar dilidir. Bu diller bize;kafamızdaki projeyi veya çalışmayı bilgisayara yaptırmanın yolunu vermiş olur.
Programlama Dilleri hangileridir? Bir sürü programlama dilleri vardır. Bu dillerin birçoğunun temel mantığı benzerdir. Bunları amacımıza veya projenin içeriğine uygun bir veya birkaçını seçerek de kullanırız.

Bilinmesi önerilen diller:  Basic, Pascal, C, C++, C#, Python, Java, PHP JavaScript vb... daha bir sürü dil vardır.



























Kaynak destek alınanlar faydalı siteler: 
https://www.python.org/
www. alikara.com.tr
www.python.tc
www.pyistanbul.org



Yorum Gönder

12 Yorumlar