Programlama Yapısı-Mantıksal Yapılar ve Modül Kavramı

PROGRAMLAMA YAPISI NEDİR?

Gerçekten problemin çözümü(yazılıma hazırlık aşaması) için yeterli çözümler üretebilmek istiyorsak aşağıdaki göstergeleri önemsemek gerekir. 

1. Bütünü, her biri anlamlı işlemler içeren parçalara bölünüz, modülleri kullanınız. 
2. Farklı satırlar arasında bağlantı kurmak yerine mantıksal yapıları kullanınız. 
 
         a. Doğrusal yapı: İşlemleri sıra ile çalıştırır. 
         b. Karar yapısı: İki olasılıktan birini seçmek ve ona göre devam etmek için kullanılır. 
         c. Döngüsel yapı: Bir dizi işlemi tekrarlamak için kullanılır. 
         d. Durumsal yapı: Belirli bir duruma göre farklı işlemlerin yapılmasına olanak sağlar. 

3. Tekrarlayan işlemlerin tekrar tekrar yazılmasını önlemek için modüler yapı kullanınız. 
4. Okunabilirliği ve anlaşılırlığı artırmak için anlamlı değişken isimleri seçiniz ve çok iyi dokümantasyon hazırlayınız.


MANTIKSAL YAPILARI İNCELEYELİM

Yukarıdaki ikinci maddenin ayrıntılarını inceleyelim.

A. Doğrusal Yapı: İşlemleri doğrusal bir sırada, sıra ile çalıştırır.  Aşağıdaki tabloda doğrusal yapı örneği var ve hiç bir dallanma söz konusu değil tabloda işlemler sırayla çalışır.
Tabloyu inceleyelim. Tabloda geçen başlıkları incelediğimizde , sözde kod kavramı karşımıza çıkıyor. Sözde kod pseudo code demektir.

Sözde Kod(Pseudo Code): Programlamaya yani kod yazmaya başlamadan önce algoritma-akış şeması- Sözde Kod aşamaları hazırlanır. Sözde kod, bize kodlamaya başladığımızda kullanacağımız gerçek kodlar hakkında ipucu verir.


2. Karar yapısı: Bu yapı, iki olasılıktan birini seçmek ve ona göre devam etmek için kullanılır. Karar yapısında sadece bir dallanma olduğunu görüyoruz. Tabloda akış şeması incelendiğinde karar simgesinin baklava veya eşkenar dörtgen olan simgenin kullanıldığını görüyoruz. Karar için kullanılan sözde koda baktığımızda 4. adımda {if ...then ..}olarak ifade edildiğini görüyoruz. Bu sözde kod bize gerçek kodu yazmaya başladığımızda kullanmamız gereken python kodunun {if....else ...}yapısı olduğunu hatırlatmış olur.




3. Döngüsel yapı: Bir dizi işlemi tekrarlamak için kullanılır. Tablodaki örnekte 20 kişilik bir sınıfın bir dersten iki nota göre sınıfın ortalamasını bulan bir programın hazırlık aşamalarını görüyorsunuz. 
Bu soruda döngü her öğrenci için not1 ve not2 nin ortalamasının alınması ve çıkan sonucun toplam sınıf ortalamasına eklenmesi aşaması her bir öğrenci için aynı şekilde tekrarlanacak. Böyle durumlarda döngü yapısı kullanılır.

Aşağıdaki döngü içeren tabloda-Akış şeması incelendiğinde döngünün başladığı yer, altıgen simgesinin olduğu yerdir. Döngüleri altıgen simgesi ile gösteririz. 
Döngüsel yapıda sözde kod kısmına baktığımızda 3.adımda yazılmış olan {for...} sözde kodunu görüyoruz. Bu bize gerçek kodları yazmaya başladığımızda {for...in...: } python kodunu yazmamız gerektiğinin bilgisini vermiş olacak.



4. Durumsal yapı: Belirli bir duruma göre farklı işlemlerin yapılmasına olanak sağlar. Bu yapı, karar yapısına benzemekle birlikte farklı olarak bir karar değil daha fazla karar durumları söz konusudur. 
Aşağıdaki tabloda kullanıcının girdiği sayının hangi güne geldiğini bulan programın hazırlık aşamaları görülüyor.
Tabloda geçen Akış şemasına bakıldığında baklava dilimi-dörtgenin olduğu yerler durumsal yapının geçtiği yerlerdir. Birden fazla karar içeren yapıya durumsal yapı denir.
Sözde koda baktığımızda 4.adımda {swith ( ) case 1; "....."; break; ipucunu vermiş.




MODÜLLER

Modül: Bir bütünün bir parçası-bölümüdür. Yazılım alanındaki tanımıyla, bir yazılımın bir veya daha fazla rutin işlemini içeren parçasına verilen isimdir. 
Yazılım geliştirilmeye karar verildiğinde yazılımın daha kolay geliştirilmesi için parçalara ayırmak gerekir. Bu parçaları yani modülleri gelişigüzel ayıramayız.  

Modülleri oluştururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi önerilir:

1. Her bir modül başlar, işlemleri yapar ve biter. Süreç içerisinde modüller arasında dallanma olmaz.
2. Her bir modülün tek bir işlevi vardır: yazdırma, karekök bulma, büyük harfe çevirme vb.
3. Her modül rahat anlaşılabilecek ve kolayca güncelleyebilmenizi kadar kısa olmalıdır.
4. Modülün uzunluğu işlevine ve yönerge sayısına göre değişebilir.
5. Modüller süreç akışlarını kontrol etmek için oluşturulur.

Çok sık kullanılan modül türlerini tanıyalım.

1. Kontrol modülü: Programın genel akışını gösterir.
2. Başlama modülü: Program ilk başladığında yalnız bir kez yapılması gereken işlemleri gerçekleştirir (ilk değerlerin atanması).
3. Süreç modülleri: Bir ya da birden fazla belirli bir işlemi yapmak için kullanılır (hesaplama, veri
okuma, yazdırma vb.).
4. Bitiş modülü: Program bitmeden önce yapılacak son işlemleri içerir.


Kaynak: Bilgisayar Bilimi kur 1 meb pdf kitabından faydalanılmıştır.









Yorum Gönder

0 Yorumlar